Kuku Cengkam: Apa yang patut anda lakukan?

Ramai di antara kita yang mempunyai masalah berkaitan dengan kuku. Baik kaki mahupun tangan. Masing-masing inginkan kuku yang sihat dan cantik. Kuku adalah melambangkan tahap kesihatan seseorang.

Jom kita kenali apakah dia kuku?

Kuku adalah struktur yang separa keras dan sedikit runcing yang terletak di hujung jari manusia. Bahan asas yang membentuk kuku ialah keratin, sejenis protein yang keras yang juga boleh dijumpai di dalam rambut dan kulit. Ketebalan kuku normal manusia ialah kira kira 0.017 inci atau 0.43 milimeter.

Kuku Cengkam

300px-Ingrown_nail_002

Kuku cengkam atau juga dikenali sebagai Cagu atau ingrown toenails (bahasa perubatannya adalah unguis incarnatus’ atau onychocryptosis). Ia adalah keadaan di mana kuku jari menumbuh ke sisi dan menekan tisu di bahagian tepi jari. Sebagai tindakbalas, tisu di sisi kuku mengalami keradangan (inflamasi) dan menjadi tebal. Ia paling kerap berlaku pada ibu jari kaki. Kerap kali pula ia dijangkiti kuman dan mengeluarkan nanah. Ini amat berbahaya kepada pengidap diabetes kerana ia boleh meningkatkan risiko untuk ulcer kaki (Diabetic Foot Ulcer) seterusnya keracunan darah (septicaemia). Masalah cagu ini seringkali dihadapi oleh kebanyakkan orang dan masih berulang walaupun telah cuba merawat dengan pelbagai cara termasuk membuang kuku tersebut. Mengapa ini terjadi?

Mari kita tengok antara punca-punca berlakunya kuku cengkam.

 • Memotong kuku dengan cara yang salah – memotong terlalu pendek, atau memotong tepi, akan menggalakkan kulit untuk kali ganda lebih kuku anda dan kuku tumbuh ke dalam kulit.
 • Memakai kasut atau stoking yang ketat – ini meletakkan tekanan ke atas kulit di sekitar kuku anda; kulit boleh tercucuk jika ia ditekan oleh kuku anda.
 • Kaki berpeluh – jika kulit di sekitar kuku anda lembut, lenin mudah untuk kuku anda untuk menembusinya dan bercantum di dalamnya.
 • Kecederaan (trauma) – sebagai contoh, tersadung kaki atau terjatuh sesuatu objek ke atas kaki anda kadang-kadang boleh menyebabkan kuku tumbuh ke dalam.
 • Bentuk semula jadi kuku – bilah kuku yang melengkung atau berbentuk kipas lebih cenderung untuk menekan ke dalam kulit sekitar kuku.

Jika kuku jari kaki yang tidak memberi bertindak balas kepada rawatan rumah atau jangkitan berlaku, anda mungkin perlukan pembedahan. Segeralah berjumpa dengan doktor anda. 

Terdapat 2 jenis pembedahan yang biasa dilakukan.

 • Nail avulsion (Pembuangan kuku)
  • Nail avulsion ialah prosedur dimana kuku pesakit yang mengalami cengkam itu dibuang secara keseluruhannya.
 • Zadek Procedure (Prosedur Zadek)
  • Prosedur Zadek ialah sejenis prosedur dimana hanya sebahagian daripada kuku pesakit dibuang iaitu di sebelah yang mengalami cengkam. Bahagian pangkal kuku iaitu bahagian yang dikenali sebagai nail fold dan germinal matrix dibersihkan dengan menggunakan currete, diarthermy atau phenol bagi memusnahkan sel-sel precursor kuku dengan harapan kuku tidak lagi tumbuh di bahagian sisi. Ini akan dapat mengelakkan daripada cengkam daripada berulang.

Kesimpulannya, untuk tidak berulangnya masalah kuku cengkam ikutlah tips berikut:

 1. Paling penting untuk memotong kuku kaki anda dengan betul (lurus, bukan pada sudut atau ke bawah tepi).
 2. Basuh kaki anda setiap hari, mengeringkannya dengan teliti dan menggunakan pelembap kaki. Anda juga boleh menggunakan batu pumis untuk membuang kulit keras atau mati.
 3. Memakai kasut sesuai dengan saiz kaki anda akan membantu untuk memastikan kaki anda kekal sihat. Anda juga perlu menukar stokin atau sarung kaki anda setiap hari.
 4. Jumpa doktor anda dengan segera jika mempunyai tanda-tanda kuku cengkam terjadi lagi.

ingrown-toenail-2

Selamat Mencuba.